Stor ökning av sökande till lärarutbildning vid Göteborgs universitet

Nyhet: 2012-06-08

I år har antalet studenter i Sverige som vill bli lärare ökat med hela 21 procent jämfört med förra året. Det innebär också en ökning jämfört med antalet sökande till höstterminen 2010, innan de nya lärarprogrammen startades. Det aktuella sökläget vid Göteborgs universitet följer trenden.

Höstterminen 2011 startade en ny lärarutbildning. Från att ha varit en sammanhållen lärarutbildning med olika inriktningar finns nu fyra olika lärarprogram att söka som leder till fyra olika examina. Dessa är förskollärarexamen, grundlärarexamen, yrkeslärarexamen och ämneslärarexamen. På Göteborgs universitet finns alla alternativen att söka.

HT11 skedde i hela riket en minskning av antalet förstahandssökande till lärarprogrammen med 14 procent jämfört med 2010 – delvis som en följd av att färre lärosäten fått examenstillstånd för de nya lärarprogrammen. Detta gäller emellertid inte GU som hade något fler sökande.

Inför höstterminen 2012 har söktrycket på lärarutbildningarna nationellt istället ökat stort med 21 procent jämfört med året innan. Även om man jämför med hösten 2010, alltså före de nya lärarprogrammen startades, har söktrycket ökat med tre procent. Mest ökar antalet förstahandssökande till Ämneslärarprogrammet.

Lärarutbildningsnämnden vid GU ser med glädje på ett i huvudsak ökat söktryck till de fyra nya programmen. Till exempel har ansökningarna till Förskollärarprogrammet ökat med 18 procent jämfört med förra året. Det programmet är nu ett av universitetets mest eftersökta.

Elisabeth Mellgren är programledare för Förskollärarprogrammet vid GU.

- Det är glädjande att vi hade många förstahandssökande redan HT11 och att vi nu har ännu fler, säger hon.

Även Grundlärarprogrammet, som de studenter som vill arbeta inom årskurs F-6 och fritidshem läser, har ett ökat söktryck.

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasiet ökar det med. Svårare är det med inriktningen årskurs 7-9, vilket också speglar läget i övriga landet.

Tove Westerberg arbetar med utbildningsplanering och dimensionering på LUN. Hon kommenterar sökläget till Ämneslärarprogrammet inför HT12 så här:

- När programmet var nytt kunde vi bara erbjuda ett urval ämnen och kombinationer av dessa. Nu har vi fler ämnen igång och kan erbjuda attraktivare ämneskombinationer, vilket kan ligga bakom det ökade antalet sökande.

Hon tror att söktrycket till Ämneslärarprogrammet kommer att öka ytterligare.

- Till HT13 kommer vi att erbjuda i stort sätt alla tillåtna ämnen och ämneskombinationer på inriktningen mot gymnasieskolan. Det blir unikt i Sverige och bidrar till att vi kan kalla oss ”Sveriges bredaste lärarutbildning”. Även vad gäller 7-9 kommer vi att erbjuda attraktivare ämnen och kombinationer för att locka fler studenter att söka, säger Tove Westerberg.

Hela analysen ”Fler sökande till de stora yrkesexamensprogrammen inför hösten 2012” finns på www.hsv.se

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.